Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2012 15:16 - Властта и розовите очила, с които само тя гледа...
Автор: mayakulisheva Категория: Политика   
Прочетен: 1709 Коментари: 0 Гласове:
1




 

Властта и розовите очила, с които само тя гледа...

 

Какъв преамбюл е поднесен на сайта на МФ преди последващите таблици и страници с Бюджет-2013! Бюджет-мечта!...Нека почетем:

Приходната част на бюджета за 2013 г. се увеличава с 1,796 млрд. лева спрямо 2012 г.

Социалните разходи в бюджет 2013 нарастват с над 790 милиона лева:  

- Увеличават се средствата за пенсии от 1 април 2013 г. с 585,9 млн. лева;
- Увеличават се средствата за социални помощи и обезщетения със 135 млн. лева;
- Увеличава се финансирането на програми и дейности по заетостта  със 72  млн. лева.

Средствата за образование се увеличават с повече от 120 млн. лв.:

- С над 76 млн. лв. за единните разходни стандарти и целевите добавки за финансиране на обучението на деца и ученици в системата на народната просвета;
- За университетите и държавните висши училища в зависимост от оценката за качеството на обучението.

 Увеличават се парите за култура  с над 31 млн. лева:

- С 26 млн. лв., се увеличават разходите за държавните и общинските културни институти в т.ч. музеи, галерии, библиотеки и читалища.

Увеличават се планираните разходи за публична инфраструктура в областта на благоустройството и опазването на околната среда с 510 млн. лева.

С 20 процентни пункта (218 млн. лв.) се увеличава осигурителната вноска за фонд „Пенсии" за работещите в сферата на отбраната и сигурността.

Консултациите по отношение бюджетите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната продължават, като окончателно решение ще бъде взето на заседанието на Министрския съвет, на което ще бъде разгледан Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2013 година.

 

Всичко това са увеличения, които нито е посочено при каквъв процент на инфлация се раздават, какъв дефицит ще има за бюджета и кои от различните данъци под формата на непосилни такси и глоби ще плаща българският гражданин...Не се предвижда никакво увеличение на парите за отглеждане на дете, на детските надбавки, не се предвижда и никакво намаление на ДДС за учебници, книги и лекарства, обратното приходната част на бюджета пак ще разчита на ДДС, който фирми си връщат, но гражданинът плаща...Как така на различните ЕРП-та се връща данък добавена стойност, но същият в размер на 20% ми се пише на сметката на ел.енергията? Също и на всяка стока, която е натоварена с ДДС...Но всичко това не е достатъчно ето и продължението... 

Симеон Дянков и Божидар Данев споделят една „идея”, която противопоставя отново бедни части от България на столицата и големите градове. Идея, за която хората и експертите ахват – така както обществото като цяло се смее на „следизборното вдигане на пенсиите” – цитат от стенограмата на МС от заседанието в сряда /3.10т.г./...

Според Симеон Дянков  за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой. В същото време в Северозападния район една значителна част от хората в частния сектор взимат такова възнаграждение. Така едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони, предполага Дянков.

"Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира Божидар Данев, председател на БСК. Според него държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор. Натискът за вдигане на доходите ще ликвидира много малки и средни фирми в региони с по-висока безработица, смята Данев. Ще видим как ще отговорят синдикатите?

А, сега нека попитаме и ние, несведущите в бизнес отношенията работодател-работник и заплатите, плащани поради голямата безработица...Какво излиза, господа, че безработицата е нещо доста изгодно за бизнеса? Щом няма работа и стотинки да плаща работодателят е винаги прав, а и аргументите му са „железни”: „Като не сте съгласни господине на тези определени Ви средства за прехрана ще дойде друг на ваше място – безработните се редят на опашка и за по-малко...” Защо тогава не изплащат и в държавните предприятия и на държавната администрация само минимални заплати и в зависимост от производителността на труда на всеки работник в различните сфери не допълват възнаграждението му /минималното/ с премии за свършена и ефективна работа? Кой е изчислил, че в провинцията, хората работят по-неефективно, че тяхната производителност е по-малка от тази на работещите в столицата...Какво става с хора, живеещи и плащащи сметки в големите градове, но работодателят им се намира в по-малък такъв или в съседен на големия град, регион?...Хайде всички малки и средни предприятия, а и по-големите да се преместят в провинцията  - там заплатите ще са им по джоба...Защо министри и депутати не съизмерват заплатите си с минималната такава , а със средната за страната? Не е ли по-справедливо , по време на криза?!

И „черешката на тортата” е мнението на премиера за пенсиите и политиките ето го:

„Ние предизборно щели сме да вдигаме пенсиите....!? Но ние от първия ден, в който дойдохме ги вдигнахме. Следизборно вдигнахме пенсиите. И това постановление го размножете в по-голям формат, социалният министър да го вземе да го раздаде на депутатите в парламента, когато се обадят на тази тема да го извадят в парламента всичките и да го покажат. Е, това е наглост - тръгвайки си, да вдигнеш пенсиите и да кажеш, че си вдигнал пенсиите, а ние да ги плащаме от първия ден, това правителство. Но той разчита, че обикновеният човек е забравил за това нещо или не го е чул. Затова го размахвайте и го показвайте", казва Борисов.

 

На тези „крилати” фрази ние, дето уж не си спомняме за какво става дума ще отговорим така: Господин премиер, когато вие дойдохте на власт  заявихте, че бил опоскан бюджета защото Тройната коалиция вдигнала пенсиите, и не ги плащате вие, плаща ги НОИ и то от парите на данъкоплатците, на онези с осигуровките, плаща ги и би трябвало да го прави Сребърният фонд, който Симеон Дянков искаше да „мушне” в бюджета, та чак от ЕС трябваше да му размахат пръст за да се спре...Къде са средствата от фискалния резерв, г-н премиер, къде са парите от пенсионните фондове? Къде са парите от еврофондовете, къде са реформите, за които тези пари бяха предвидени в здравеопазване и образование? Защо вашите политически кабинети и зам.министри си гласуваха всяка година бонуси / по време на криза/, защо председателка на НЗОК бе принудена да си подаде оставката, кой остави общините да загиват като им вмени да управляват и субсидират стотици държавни собствености...Къде са приходите в общините от минералните води, от сгради, свързани с културата, читалища и библиотеки, къде са приходите от местните културни забележителности, постъпления от селски, културен и всякакъв туризъм?...С колко процента се увеличи безработицата, колко поскъпнаха стоките от първа необходимост, колко от парите за периода 2007-ма -2013-та от Европейските фондове са усвоени? 25%...Ще връщаме милиарди или по-точно в следващия рамков период ЕК ще ги ореже...Такава е равносметката и нея я прави наистина обикновения човек в тази държава и той наистина помни...

Ето и финал, този път от Европа: Статистически данни на Евростат доказват, че през двете десетилетия на икономически преход в България, бедността и оскъдицата са придобили трагични измерения. Мизерията се е превърнала в битие, в начин на мислене, в перспектива. Отдавна средният българин е лишен от възможността да планира бъдещето си, тъй като основната му цел е да оцелее в поредната криза, при поредното правителство, през поредната зима, в условията на поредната ескалираща скъпотия и повсеместни ограничения.

 

 

 

М.Кулишева

 

 




Тагове:   власт,   бюджет,   борисов,   дянков,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mayakulisheva
Категория: Политика
Прочетен: 81890
Постинги: 41
Коментари: 30
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930